SURDOCECITATEA PE ÎNȚELESUL TUTUROR

16-04-2019 | Categorie: Ultimele noutăți

Participanții la un atelier special, organizat de Grupul de cateheză ”Sf. Cuvioasă Parascheva” al parohiei noastre, au aflat din tainele surdocecității. Un termen mai puțin familiar chiar și pentru cei mari a fost explicat pe înțelesul copiilor în cadrul unui atelier de dezvoltare personală susținut duminică, 7 aprilie 2019, de către prietenele noastre Etelka, director Sense Internațional România și Ramona, coordonator programe în cadrul aceleiași organizații.

Surdocecitatea este o deficiență gravă ce implică atât probleme de văz cât și de auz, participanții la acest atelier experimentând lipsa acestor simțuri prin jocuri de rol. Cu toate aceste deficiențe, există oameni care au performanțe în diferite domenii științifice și artistice, între aceștia aflându-se și un român, Vasile Adamescu, care a scris o carte, cu titlul ”Înfruntând viața”, deși avea ambele deficiențe. Un atelier "Foarte tare", după cum singuri au mărturisit copiii.

Impresiile lor? "E mai greu sa fii orb decât surdo-mut"; "Cred ca m-as descurca dacă as fi orb, dar as avea nevoie de o persoană care sa fie lângă mine"; "La noi în lift sunt puncte pe butoane. E pentru nevăzători."

Sentimente după atelier? "Trist! E foarte complicat sa fii orb sau surd sau sa fii chiar amândouă"; "Oamenii care își doresc, chiar reușesc sa facă ceva în viață"; "E greu, dar nu e imposibil‼️"

Sense Internațional România este o organizație neguvernamentală înființată în 2000, care și-a concentrat toate eforturile pentru a îmbunătăți viața persoanelor cu surdocecitate din România – atât copii, cât și adulți. Detalii (pentru cei care au pierdut șansa de a participa) pe www.surdocecitate.ro.