S-A ÎNCHEIAT RESTAURAREA PICTURII BISERICII NOASTRE

23-08-2019 | Categorie: Ultimele noutăți

După aproape doi ani, laboriosul proiect de restaurare a picturii interioare și exterioare a bisericii s-a finalizat. Lucrarea a fost coordonată de monahia Teodosia Ilie, a cărei echipă (formată în principal din tineri absolvenți ai Facultății de Teologie - secția Artă Sacră), a fost prezentă aproape zilnic pe schelele din șantier.

Restaurarea a fost un proces amplu, dificil și (în același timp) maiestuos, pentru că a pus în lumină pictura originală a bisericii, cea sfințită în urmă cu exact 60 de ani. Contextul economic și social problematic a fost motivul pentru care biserica Apărătorii Patriei a fost sfințită în anul 1939 fără podoaba picturii murale, operaţiune demarată mult mai târziu, după finalizarea lucrărilor de extindere a bisericii din anul 1950. Pe peretele de nord din interiorul pridvorului, pisania pictată, purtată de doi îngeri, ne oferă toate aceste detalii: „Cu ajutorul Domnului, în ziua de 4 septembrie 1932 s-a pus piatra de fundație la temelia acestui sfânt locaș, iar lucrările de construcție au început la 1 august 1934. Biserica a fost terminată și sfințită în anul 1959. Pictura bisericii este în tehnica fresco, începută în anul 1949 de pictorii Ionel Ioanid și Iozefina Nediu, care au executat pictura din altar, turlă, zona sudului, icoanele de la tâmplă și pictorul Iosif Vas care a continuat lucrările după decesul lui Ioanid, întrerupte în anul 1957 și le-a terminat în anul 1959. Toate aceste lucrări s-au executat în timpul preoților Boșcu Boiu și Iulian Stoicescu.”

La sărbătoarea Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi din acest an, 22 septembrie, biserica va fi resfințită, cu haina picturală pusă în valoare.