RĂBDAREA ȘI ASCULTAREA - VIRTUȚIILE CARE DEPĂȘESC ÎNCERCAREA

23-03-2020 | Categorie: Ultimele noutăți

Traversăm timpuri pe care le credeam posibile doar în scenarii apocaliptice, demne de teoria conspirației sau de imaginația unor mari regizori. Dumnezeu, însă, ne-a încredințat încă o dată că nu le cunoaștem și nu le stăpânim pe toate (așa cum ne plăcea să credem) și nu facem față unui inaMIC mic de tot!

Măsurile luate de autoritățile statului pentru prevenirea și combaterea infecției cu noul coronavirus nu puteau exclude aspectele legate de viața bisericească, având în vedere faptul că aceasta reprezintă o parte importantă din existența umană. Comunitatea creștin-ortodoxă nu putea rămâne neafectată într-o societate răvășită! Indiferent de ceea ce se lansează / acuză / discută în mediile on-line (mai mult sau mai puțin publice sau avizate), ca buni creștini trebuie să abordăm cele mai înțelepte atitudini în vremuri de cumpănă: dreapta chibzuială și ascultarea!

Buna cumpănire a realității ne va ajuta să rămânem obiectivi și să vedem partea bună a lucrurilor: suspendarea temporară a participării credincioșilor la sfintele slujbe ocrotește deopotrivă pe fiecare dintre credincioși de o eventuală infectare (prin contactul cu mediul înconjurător - mijloacele de transport în comun, persoane bolnave, etc.), dar și Biserica de acuzele că încurajează încălcarea recomandării de distanțare socilaă și a restricțiilor de circulație sau (Doamne ferește!) că proliferează infecția!

Depărtarea de comunitatea parohială este un prilej de apropiere de Dumnezeu prin însingurarea cu El! Dacă acest timp este unul de încercare, atunci cu siguranță este o verificare a modului în care știm să folosim în singurătate ceea ce am acumulat în comuniune. Cu alte cuvinte, dacă nu am învățat să ne rugăm împreună, nu vom ști să o facem nici singuri, așa cum dacă am fost vii în comunitatea parohială, vom supraviețui și ca mlădițe rupte din vița Bisericii. Este momentul unui examen individual, în care demonstrăm ceea ce am dobândit alături de ceilalți!

A doua atitudine corectă în aceste vremuri este ascultarea, virtute care a salvat trupuri și a mântuit suflete. Îndeplinirea hotărârilor autorităților statului se face și prin ascultarea recomandărilor ierarhiei bisericești, care urmăresc păstrarea nealterată a învățăturii și tradiției creștine, adaptând formele lor de manifestare la realitatea pe care o trăim. În acest sens, se impune ca și prin aplicarea unitară a acestor recomandări să dovedim unitatea de credință pe care o afirmăm atât de des!

Pentru depășirea cu bine a perioadei imediat următoare, vom menține BISERICA ÎNCHISĂ, cu excepția momentelor de dezinfecție și aerisire, impuse de necesitatea igienizării spațiilor publice. În biserică SE VOR OFICIA SLUJBE RELIGIOASE FĂRĂ CREDINCIOȘI (Vecernia, Utrenia și Sfânta Liturghie), aceștia fiind pomeniți de fiecare dată în taină înaintea lui Dumnezeu. Rugăciunea individuală, pe care vă încurajăm să o înmulțiți, vă va ajuta să simțiți ajutorul lui Dumnezeu pe care noi îl vom cere în slujba de la biserică. Acestea nu vor fi transmise on-line, ci se vor auzi numai din difuzoarele exterioare ale bisericii (spre bucuria celor care locuiesc în proximitate), pentru ca toți credincioșii să urmărească slujbele oficiate la Catedrala Patriarhală și transmise de RADIO TRINITAS și TV TRINITAS, atât de accesibile astăzi pentru toți. Iar CUVÂNTUL EVANGHELIC va fi împărtășit periodic, pentru întărirea credincioșilor, pe site-ul parohiei.

SFÂNTUL MASLU NU VA FI OFICIAT ÎN BISERICĂ, această taină fiind înlocuită cu Acatistul unuia dintre sfinții tămăduitori (Sfântul Ierarh Spiridon, Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica), recomandat a fi citit acasă în zilele de miercuri sau vineri. TAINA SPOVEDANIEI ȘI A ÎMPĂRTĂȘIRII va fi administrată doar la casele credincioșilor, la solicitarea acestora, cu respectarea condițiilor de igienă impuse, în acest sens fiecare dintre credincioși ținând strâns legătura cu duhovnicul său.

Toate modificările programului liturgic și actualizările reglementărilor în domeniu vor fi anunțate pe site-ul parohiei.

Până atunci, să cugetăm mai mult la ceea ce trăim în aceste zile. CARANTINA  la care suntem chemați este CARANTANIA celor 40 de zile petrecute de Mântuitorul în post și rugăciune, la finalul căreia a biruit pe diavol. Și noi, prin răbdare, ascultare și bună folosire a timpului, vom birui orice ispită!

Vom cugeta la cât de mult ne lipsește azi ceea ce era cotidian și rutină ieri: familie, prieteni, divertisment și, mai ales, BISERICĂ! Poate prea mecanic și rutinați mergeam duminica la Sfânta Liturghie, pe care o vom aprecia la adevărata valoare acum, când nu o mai avem. 

Să compensăm îmbrățișările cu rugăciunea pentru noi și pentru ceilalți! Să înlocuim fapta bună făcută aproapelui cu milostenia depărtării de el! Să umplem golul cotidianului nostru cu folosul sufletesc al fiecărei zile!

Noi vom fi în biserică pentru a vă sprijini și oriunde va fi nevoie pentru a ne mântui!

 

DETALII: https://basilica.ro/noi-masuri-privind-slujbele-si-activitatile-sociale-bisericesti/