Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

13-06-2014 | Categorie: Ultimele noutăți

In Biserica Ortodoxa Romana, anul acesta, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel incepe luni, 16 iunie 2014. Spre deosebire de celelalte posturi care au o durata fixa, Postul inchinat Sfintilor Apostoli Petru si Pavel are o durata variabila de la an la an, in functie de data variabila a Sfintelor Pasti, incepand intotdeauna luni dupa Duminica Tuturor Sfintilor. Dat fiind rolul major pe care l-au avut acesti Sfinti Apostoli ai Mantuitorului in raspandirea crestinismului, Biserica a randuit ca praznuirea lor sa fie pregatita printr-o perioada de post, adica printr-o primenire atat trupeasca, cat si duhovniceasca a crestinilor.

Aceasta perioada ne ofera prilejul de a medita asupra misiunii pe care cei doi mari Apostoli ai Bisericii si toti ucenicii Domnului au avut-o pentru propovaduirea Evangheliei lui Hristos. Postul presupune abstinenta, sporirea rugaciunii, pentru ca astfel sa inmultim fapta cea buna, sa ne gandim si la suferintele aproapelui, iar Biserica sa inmulteasca lucrarea ei misionara, urmand zelului misionar al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, precum si al celorlalti Apostoli ai Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este un post usor. In fiecare sambata si duminica este dezlegare la peste, vin si ulei, precum si de sarbatoarea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul (24 iunie). Invatatura pentru posturi din Ceaslovul mare arata ca luni, miercuri si vineri se mananca legume fara ulei, marti si joi aceleasi cu untdelemn si vin. Dezlegarea la peste se da si luni, marti si joi daca atunci cade sarbatoarea vreunui sfant cu doxologie mare si cu cruce neagra in calendar, iar cand o astfel de sarbatoare cade miercuri sau vineri se dezleaga la untdelemn si vin. Si in caz de hramul bisericii se da dezlegare la peste. Daca insusi praznicul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel cade miercuri sau joi, se face dezlegare la peste, vin si ulei.

            Pe intreaga durata a acestui Post, ca si in cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunti, pentru ca perioada de postire nu este compatibila cu bucuria si petrecerile care insotesc de regula nuntile.