Postul Sfintelor Pasti

28-02-2014 | Categorie: Ultimele noutăți

POSTUL PASTILOR - POSTUL CEL MARE, AL POCAINTEI SAU AL PARESIMILOR

Marele praznic al Invierii Domnului este precedat, in fiecare an, de sapte saptamani de post, precedate de alte trei saptamani pregatitoare, care impreuna alcatuiesc Perioada Triodului.

Postul Pastilor, numit cel Mare, al Pocaintei sau al Paresimilor (Patruzecimii), este cel mai aspru, mai bogat in slujbe si mai propice pentru pocainta si rugaciune dintre toate posturile de peste an. In aceasta perioada crestinul se pregateste cu multa ravna pentru intalnirea cu Hristos cel Inviat, prin infranarea trupului de la toate ce il dezmiarda  (mancarea, bautura, placerile trecatoare), prin rugaciunea facuta cu pocainta, prin mai deasa spovedanie si impartasire si prin inmultirea faptelor bune.

Specificul postului in general este infranarea de la mancarurile de origine animala, in Postul Mare facandu-se dezlegare la untdelemn si vin doar sambata, duminica si in sarbatorile sfintilor mai importanti, in timp ce la peste se dezleaga doar la praznicul Bunei Vestiri si al Floriilor. Primele doua zile ale postului, precum si Saptamana Mare (sau a Patimirilor Domnului) se recomanda post negru. Dar cel mai aspru post este cel al faptelor, adica de a ne abtine de la rau…

Programul slujbelor este foarte diversificat. In primele patru zile ale Postului Mare se citeste Canonul cel Mare, al Sfantului Andrei Criteanul, care va fi citit si in miercurea din saptamana a V-a a Postului. In aceasta perioada se oficiaza toate cele trei liturghii ale Bisericii Ortodoxe: a Sfantului Ioan Gura de Aur (sambata si la praznicul Bunei Vestiri si al Floriilor), a Sfantului Vasile cel Mare (in primele cinci duminici ale Postului) si a Darurilor mai Inainte Sfintite sau a Sfantului Grigore de Nazianz (specifica acestui Post, care in biserica noastra se va oficia in fiecare vineri dupa amiaza).

In perioada Postului Mare, la parohia noastra se vor oficia si Taina Sfantului Maslu (in fiecare miercuri seara, impreuna cu Molitvele Sfantului Vasile cel Mare), Parastasul de obste (in fiecare sambata) si slujbele specifice acestui Post, numite Denii.

Mai ales acum se cuvine sa ne curatam sufletele prin pocainta si spovedanie, recomandata a fi mai des facuta, dar si prin impartasirea cu Sfintele Taine, liturghiile fiind mai numeroase. Iar aceasta pocainta se impleteste cu faptele bune, ca forma vazuta a dragostei catre aproapele la care suntem chemati, in fiecare duminica avand loc in biserica noastra cate o actiune de ajutorare a unor enoriasi sau comunitati aflate in nevoie.

Sa folosim acest prilej al Postului pentru a ne apleca mai mult spre scrierile Sfintilor Parinti, spre cuvintele folositoare ale marilor duhovnici de acum sau din trecut, spre sfaturile ziditoare ale parintilor nostri.

In biserica noastra vom incerca sa traim fiecare clipa la intensitatea duhovniceasca autentica, ducand mai departe proiectele incepute si devenite traditie: catehezele saptamanale (cu teme specifice acestei perioade), meditatia duhovniceasca si filmul de suflet din Duminica Ortodoxiei, programul de initiere in cantarea bisericeasca pentru enoriasii parohiei noastre (din fiecare miercuri seara). Toate acestea vor fi prezentate in programele saptamanale pe care le afisam la avizierul bisericii si pe site-ul parohiei.

In aceasta perioada ne propunem sa continuam si initiativele administrative ale parohiei, facand demersuri pentru a initia lucrarile de consolidare si refacere a bisericii, dar mai ales in aceasta perioada a Postului ne propunem sa confectionam un rand de vesminte pentru toti slujitorii bisericii si acoperaminte pentru Sfanta Masa, in acest sens oferind posibilitatea tuturor enoriasilor de a sprijini lucrarea noastra.

La fiecare inceput ne propunem multe, iar cand vorbim de un urcus spiritual ne propunem obiective cat mai inalte. Asa trebuie, pentru a implini macar cate ceva…

Sa ne ajute Dumnezeu ca postul ce ne sta inainte sa ne fie cu folos, spre mantuire si ajutor tuturor!