POSTUL NASTERII DOMNULUI SAU AL CRACIUNULUI

14-11-2014 | Categorie: Ultimele noutăți

Anul acesta am intrat mai devreme cu o zi în Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului, care va dura până la 24 decembrie. Acesta începe, de obicei, la 15 noiembrie, dar în anii în care această zi cade joi sau sâmbătă, postul începe cu o zi înainte.

Acest post aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia - Izbăvitorul. După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post ne aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, cele 10 porunci, scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Este un post de pocăinţă, dar pentru care nu avem un canon special (cum este, de pildă, Canonul cel Mare din Postul Paştilor), în care suntem chemaţi să împletim rugăciunea şi asceza cu milostenia. Rugăciunea care ne apropie de Dumnezeu cu asceza care ne aminteşte de sărăcia peşterii în care S-a născut Hristos, pentru ca sufletul nostru să devină iesle primitoare pentru Fiul lui Dumnezeu. De aceea, prima mare sărbătoare a acestui post este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, care aminteşte de pregătirea Fecioarei Maria pentru primirea Pruncului Iisus.

Lucrarea milosteniei în acest post este expresia mulţumirii pentru darurile pe care omenirea le-a primit odată cu întruparea Fiului lui Dumnezeu, daruri revărsate în lume şi pe care lumea trebuie să le ofere lui Dumnezeu. De aceea, Biserica a aşezat în acest post şi prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae, care pe lângă apărarea dreptei credinţe, a fost un exemplu de bunătate şi milostenie. Cineva spunea că atunci când primim un dar, ni se umple mâna, însă atunci când îl oferim, ni se umple sufletul, căci mai bine este a da, decât a lua.

Astfel suntem chemaţi în zilele ce urmează să ne rugăm şi să postim, să oferim pentru a deveni demni să primim, să lăudăm pe Dumnezeu (în colindele atât de frumoase ale acestui neam) şi să ne împărtăşim de El mai des.

 Rânduielile tipiconale prevăd că în Postul Naşterii Domnului se ajunează în zilele de luni, miercuri şi vineri: consumăm fie legume, fie fructe, uscate ori fierte, dar fără untdelemn. Marţea şi joia se pot mânca fierturi cu untdelemn, iar în fiecare sâmbătă şi duminică, până în data de 20 decembrie, se dezleagă la peşte şi vin.

Dezlegare la peşte se mai face şi în zilele de sărbătoare a unor sfinţi mari. În acest an, în Postul Crăciunului avem dezlegare să consumăm peşte de treisprezece ori, în zilele însemnate în calendar cu simbolul peştelui.