PELERINI ÎN MARAMUREȘ

17-07-2016 | Categorie: Ultimele noutăți

Ca în fiecare an, aproape o sută de enoriași ai parohiei noastre au fost pelerini într-una dintre cele mai vechi, mai frumoase și mai pline de istorie și tradiție regiuni a țării – Maramureșul istoric. În perioada 30 iunie – 3 iulie 2016, aceștia au descoperit tainele acestei străvechi vetre de credință ortodoxă, de românism mai mereu supus înstrăinării și de tradiție unică în lume.

Popasurile de suflet la Mănăstirile Sinaia, Sighișoara, Recea, Nicula, Rohia sau Bârsana s-au împletit cu reculegerea la Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetu Marmației, reprezentând tot atâtea izvoare de hrană duhovnicească și aducere aminte de cei care, prin apărarea credinței strămoșești în acest colț de țară, ne-au oferit bucuria închinării în locașuri istorice, adevărate opere de artă arhitecturală.

Mai mult decât atât, pelerinii l-au redescoperit pe George Coșbuc chiar în casa lui natală și au aflat specificul tradiției unice a maramureșenilor în Cimitirul Vesel de la Săpânța ori chiar în casele localnicilor, unde s-au bucurat de ospitalitatea tradițională.

Însă bucuria a fost deplină pentru că, din rânduiala lui Dumnezeu, pelerinii din parohia Apărătorii Patriei (parohie cu rezonanțe istorice), au participat la slujba Sfintei Liturghii în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, chiar în Duminica Sfinților Români. Negrăită bucurie și desăvârșită împlinire ca, după ce cunoști tradiția, folclorul și credința românească în poate cea mai autentică formă a lor, să te împărtășești de harul Duhului Sfânt în biserica Marii Uniri, în ziua de prăznuire a tuturor sfinților acestui pământ!