Pelerini in Dobrogea: 24 - 26 mai 2013

31-05-2013 | Categorie: Ultimele noutăți

In anul 2013 - an omagial al Sfintilor Imparati Constantin si Elena - pelerinajul anual, devenit o traditie in parohia noastra, a fost organizat in perioada 24 - 26 mai in Dobrogea, leaganul crestinismului romanesc, strans legat si de numele marelui imparat Constantin. 
 
Un grup de 80 de pelerini, credinciosi ai parohiei Aparatorii Patriei I si nu numai, au mers pe urmele Sfantului Apostol Andrei, cel intai chemat, propovaduitor al Evangheliei in acest spatiu, s-au inchinat la moastele primilor martiri din Dobrogea, au cercetat manastiri vechi si noi, dar si oameni sfinti, au vizitat situri arheologice si obiective economice, dar s-au si relaxat pe malul Marii Negre si pe cel al Dunarii, toate intr-o atmosfera de rugaciune si comuniune, culminand cu participarea la Sfanta Liturghie arhiereasca, oficiata duminica, 26 mai 2013, de catre Inaltpreasfintitul Parinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la Manastirea Strunga.
 
Pelerinii au poposit mai intai la Manastirea Sf. Ioan Casian (cei mai nevoitori urcand si in pestera Sf. Ioan Casian), la Manastirea Colilia (unde am fost impresionati de dragostea si daruirea maicilor de aici), la Manastirea Sf. Ilie - Istria, iar apoi au vizitat situl arheologic Cetatea Histria (cu muzeul arheologic).
 
Dupa-amiaza zilei de vineri a fost dedicata vizitarii Manastirii Sf. Maria - Techirghiol (unde ne-am recules la mormantul parintelui Arsenie Papacioc si am participat la Taina Sfantului Maslu). Seara am petrecut-o pe malul Marii Negre, in jurul unei mese cu peste.
 
Sambata am vizitat orasul Constanta (vechiul Tomis), botezat asa dupa numele surorii Marelui Constantin cel Sfant, unde ne-am inchinat in Catedrala Arhiepiscopala din Constanta la moastele Sfintilor Pantelimon, Epictet si Astion, la icoana Maicii Domnului Prodromita - facatoare de minuni, iar dupa masa de pranz servita in rezervatia naturala Murfatlar, in mijlocul naturii (unde am vizitat si Cramele Murfatlar) ne-a indreptat spre vestigiile arheologice si locurile sfinte ale primilor martiri crestini - monumentul Trophaeum Traiani de la Adamclisi, Manastirea Sfantul Filip (unde ne-am inchinat moastelor celor 5 sfinti martiri necunoscuti), Manastirea  Sfantul Apostol Andrei (cu moastele Sfantului Apostol Andrei, Pestera Sfantului Apostol Andrei si izvorul Sf. Andrei), Manastirea Lipnita (cu moastele Sfantului Ioan Botezatorul, ale Sfantului Mucenic Dasie si ale Sfantului Cuvios Onufrie).
 
Sambata seara am participat la slujba Privegherii la Manastirea Dervent - oficiata la lumina lumanarilor, ceea ce a produs o emotie sfanta tuturor, ne-am inchinat Crucilor de leac si am baut din izvorul binecuvantat.
 
Desi nu era prevazut in program, am primit arhiereasca binecuvantare a Inaltpreasfintitului Parinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la Manastirea Strunga, unde am participat la slujba de hram si ne-am bucurat de ospitalitatea maicutelor de aici. Celor care nu ne-au insotit le oferim cateva fotografii ale acestui pelerinaj, ca o invitatie sa ne urmeze exemplul sau pentru a ne insoti data viitoare.
 
Am descoperit o alta Dobroge, care desi arida si saraca (nu doar in vegetatie), respira puternic crestin, pastrand vie amintirea primilor martiri, care si-au pus amprenta pe viata morala, religioasa si duhovniceasca a celor de aici.
 
Multumim lui Dumnezeu ca ne-a invrednicit sa cercetam aceste locuri si ne-a intors mai puternici si mai dornici de mantuire!

Galerie imagini