Hramul Bisericii Parohiei Aparatorii Patriei 1

24-09-2012 | Categorie: Ultimele noutăți

Biserica Parohiei Aparatorii Patriei 1 din Capitala si-a sarbatorit sambata, 22 septembrie 2012, ocrotitorul, pe Sfantul Sfintit Mucenic Teodosie de la Brazi. Bucuria sarbatorii a fost sporita de prezenta Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane in mijlocul credinciosilor parohiei.
 

De asemenea, credinciosii prezenti la sfintele slujbe s-au putut inchina moastelor sfantului Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi. Racla cu un fragment din sfintele sale moaste a fost asezata spre inchinare intr-un baldachin special amenajat in curtea bisericii, astfel credinciosii au putut sa aduca cinstire ocrotitorului spiritual al lacasului lor de cult.
 
Patriarhul Romaniei a adresat credinciosilor prezenti un cuvant de invatatura in care a evocat viata si activitatea marelui sfant roman.
 
"Sfantul Ierarh Teodosie de la Brazi s-a nascut in partile Vrancei, in prima parte a secolului XVII-lea. In general nu se stiu multe date despre copilaria, tineretea si scolile pe care le-a urmat, dar in anul 1670 pe cand era egumen la Manastirea Bogdana, de langa Targu Ocna, din partile Bacaului, a fost chemat sa devina episcop la Radauti. Acolo a stat doar un an pentru ca in 1671 s-a vacantat scaunul episcopal de la Roman, devenind episcop la Roman. In 1674 a fost ales Mitropolit al Moldovei. In anul 1694 au navalit tatarii si au inceput sa jefuiasca tara. O ceata de tatari a ajuns si la Schitul Brazi si i-au cerut sfantului Teodosie sa spuna unde se afla odoarele bisericii si averea, iar el nu a vrut sa spuna unde se afla putina agoniseala a Schitului Brazi, fapt pentru care i s-a taiat capul. Noaptea credinciosii l-au inmormantat si asa a sfarsit cu moarte de martir Sfantul Teodosie de la Brazi. In 1842 moastele sale au fost descoperite in mod minunat moastele sale si mutate din mormant intr-o racla la manastirea Brazi, unde se afla si astazi. Pentru viata sa duhovniceasca si pentru multele patimiri pe care le-a suferit, aparand nu numai credinta ortodoxa, ci si pe credinciosi in fata navalirilor de alt neam si de alta credinta, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in anul 2003, l-a trecut in randul sfintilor, proclamarea canonizarii s-a savarsit la manastirea Brazi”, a spus Preafericirea Sa.
 
Sfintii sunt modele demne de urmat si de aceea trebuie sa li se aduca o cinstire deosebita a mai aratat Preafericirea Sa in cuvantul de invatatura.
 
"Biserica noastra il cinsteste in mod deosebit pentru aceasta jertfa a sa ca marturisitor al credintei si aparator al credinciosilor pe care i-a pastorit. La aceasta biserica, Aparatorii Patriei 1, se afla un fragment din moastele Sfantului Teodosie de la Brazi, de aceea am venit sa ne inchinam la moastele sale care se afla aici si sa facem pomenirea sfantului prin aceasta evocare a vietii lui si a slujirii lui ca monah, ca egumen, ca episcop si ca Mitropolit in Moldova”, a precizat Parintele Patriarh. 
 
Apreciere pentru lucrarea pastoral misionara
 
De asemenea, Patriarhul Romaniei a daruit pentru biblioteca parohiei, ca semn de pretuire pentru lucrarea care se desfasoara aici si ca semn de incurajare pentru lucrarea viitoare, mai multe carti liturgice si de folos duhovnicesc. 
 
"Dorim sa va felicitam pentru activitatile pe care le desfasurati aici, parintele paroh ne-a relatat despre planurile prezente si viitoare ale parohiei si consideram ca marturia aceasta in mijlocul orasului a unei vieti deodata duhovnicesti si de misiune sociala este foarte necesara. Traim intr-o lume din ce in ce mai secularizata care nu mai construieste viata si societatea pe valori ale credintei, ci pe simplu trai bun si comportamentul ca si cand Dumnezeu nu ar exista si, de asemenea, ca si cand totul se sfarseste la mormant fara credinta in viata vesnica”, a mentionat Preafericirea Sa. 
 
Totodata, parintele paroh a daruit Preafericitului Parinte Patriarh Daniel ca semn de multumire si recunostinta pentru binecuvantarea primita astazi, dar mai ales ca semn al ascultarii fata de Preafericirea Sa, un omofor cu chipul Sfantului Teodosie de la Brazi si cu chipul sfantului Grigorie Dascalul cu promisiunea ca vom fi tot timpul ascultatori si ravnitori in tot ceea ce ne indemnati sa facem. 
 
"Va multumim in numele comunitatii credinciosilor nostri pentru binecuvantarea sarbatorii de astazi, pentru darurile facute si de asemenea, va multumim pentru binecuvantarea data in urma cu trei ani ca un fragment din moastele Sfantului Teodosie de la Brazi sa fie aduse spre inchinare credinciosilor in biserica noastra. De atunci va marturisesc ca am simtit prezenta credinciosilor mult mai activa in viata Bisericii si am inteles cu adevarat ce inseamna o comunitate activa, credincioasa si cu un puternic simt national”, a spus parintele paroh. 
 
Lansarea proiectului construirii unui centru de zi
 
Cu ocazia hramului, astazi, la 22 septembrie 2012, a fost lansat proiectul construirii unui centru de zi in cadrul Parohiei Aparatorii Patriei 1 din Capitala.
 
"Intre planurile noastre de viitor se afla si constructia unui centru social de zi pentru numeroasa comunitatea de rromi pe care o avem aici in Aparatori Patriei si fata de care ne simtim datori sa ii sprijinim incepand cu alfabetizarea pana la oferirea unei sanse noi in viata”, a spus parintele Paroh. 
 
Patriarhul Romaniei si-a exprimat bucuria in privinta acestei hotarari de a se construi in cadrul parohiei a unui centru de zi deoarece este mare nevoie de o educatie sanatoasa, inca incepand de la varsta copilariei. Este mare nevoie sa invatam pe copii iubirea lui Hristos, a spus Parintele Patriarh. 
 
"Daca ii invatam de mici pe copii sa fie nu doar buni la carte, ci si marinimosi si generosi atunci avem speranta unei societati mai umane si crestine pentru ca iubirea de Dumnezeu aratata in rugaciune si iubirea de semeni aratata in fapte bune ne arata cat de mult locuieste Duhul lui Hristos in inimile noastre. Daca receptam prezenta Duhului lui Hristos in sufletele noastre prin rugaciune atunci mainile noastre devin fara o sfortare voluntarista, ci in mod firesc, mainile iubirii milostive a lui Hristos fata de semeni. Educatia este cea mai mare investitie, este o investitie nu numai pentru toata viata de pe pamant, ci si o investitie pentru eternitate, deoarece copii care sunt crescuti in credinta si ies in lume implinind voia lui Dumnezeu in viata lor devin sfinti. Deci, o educatie crestina temeinica nu pregateste doar pamanteni ai patriei pamantesti, ci si posibili cetateni ai patriei ceresti, ai Imparatiei Cerurilor”, a mai adaugat Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane.
 
La eveniment au fost prezenti si Arhim. Veniamin Goreanu, consilier administrativ bisericesc, dar si parintele protopop Dinu Pompiliu de la Protoieria 3 Capitala. 
 
Biserica dateaza din anul 1937. De doi ani, aici se afla si un fragment din moastele Sfantului Ierarh Mucenic Teodosie. Lacasul de cult mai are hramurile "Sfantul Ierarh Nicolae” si "Adormirea Maicii Domnului”. 
 
Sursa: basilica.ro

Galerie imagini