Desfacerea Sfintei Mese - moment istoric pentru biserica noastră

23-05-2017 | Categorie: Ultimele noutăți

Lucrările de consolidare și refacere la biserica parohiei noastre evoluează în ritm susținut. În prezent, în Sfântul Altar se desfășoară lucrări de refacere a pardoselii și a Sfintei Mese.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, în data de 22 mai 2017, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a desfăcut Sfânta Masă a bisericii noastre. Această rânduială specială a Bisericii noastre cuprinde curățarea plăcii Sfintei Mese și extragerea din piciorul special amenajat a sfintelor moaște și a hrisovului de sfințire așezate aici la momentul târnosirii.

Acest eveniment este unul istoric pentru orice biserică, desfășurându-se doar la momentul efectuării unor lucrări de amploare, care cuprind și refacerea Sfintei Mese.

Sfânta Masă din altarul bisericii are forma unei mese cu patru laturi, făcută dintr-o lespede de piatra sau marmura. Este sprijinita pe un singur picior (stâlp). La piciorul Sfintei Mese sunt îngropate Sfinte Moaște, act care urmează unei vechi tradiții, când credincioșii săvârșeau Liturghia, in perioada persecuțiilor, pe mormintele martirilor.

Sfânta Masă simbolizează mormântul lui Hristos, masa Cinei celei de Taina si scaunul ceresc pe care s-a așezat Hristos după învierea Sa, iar Sfântul Simeon al Tesalonicului spune că Sfânta Masă închipuie pe Mântuitorul ca Învățător. De aceea, este socotită drept cel mai sfânt loc din biserică.