COMUNIUNE DE RUGĂCIUNE ÎN PELERINAJ

19-12-2022 | Categorie: Ultimele noutăți

De-a lungul întregului an 2022, dedicat în Patriarhia Română rugăciunii individuale și comunitare, precum și sfinților isihaști, activitățile Centrului de cateheză ”Sf. Cuvioasă Parascheva” al parohiei Apărătorii Patriei I, din cadrul Protoieriei Sector IV Capitală, au avut ca temă îndemnul la rugăciune și trăirea ei în comuniune.

Atelierele practice, întâlnirile tematice, taberele și pelerinajele organizate au adus împreună copiii și tinerii participanți în spațiul bisericii și nu numai, unde au trăit experiențe ziditoare de suflet.

Ultima activitate, organizată în perioada Postului Crăciunului, a fost un moment de rugăciune la câteva mănăstiri din județul Prahova. Pelerinajul, organizat cu sprijinul Agenției Basilica a Patriarhiei Române, a avut ca punct central de interes întâlnirea tinerilor din parohie cu duhovnicul Mănăstirii Cornu, părintele protosinghel Arsenie Muscalu.

Cei 40 de copii și tineri din parohie, însoțiți de părintele Adrian Cotorceanu și diaconul Narcis Guiu, coordonatorii Centrului de cateheză, dar și de voluntarii care s-au implicat în activitățile organizate de-a lungul acestui an, au participat la Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii prahovene.

La finalul slujbei, părintele Arsenie le-a vorbit tuturor despre provocările lumii de azi, mai ales în viața tinerilor, despre modul în care aceștia pot rezista și despre folosul rugăciunii, ca singură armă de răspuns în fața ispitelor, a nedreptății și a răutății de orice fel, precum și de dobândire a bunătății inimii. ”Dacă unul dintre noi înaintează spre Dumnezeu, sporind în rugăciune, până la a dobândi dragostea pe care a avut-o Mântuitorul față de oameni, și reușește în viața sa să biruiască răul cu bunătatea, această biruință se răsfrânge asupra întregii omeniri, fiecare dintre noi primind beneficiile ei!”, i-a îndemnat duhovnicul pe tineri.

”Scopul rugăciunii este de a dobândi dragostea, iar dragostea desăvârșită este iubirea de vrăjmași”, a adăugat părintele Arsenie, amintind că obștea mănăstirii este modelul de rugăciune pentru lume: monahii se roagă împreună, după un program stabilit (precum comunitatea parohială la slujbele Bisericii), dar și fiecare în parte, în chilia proprie, pentru întreaga lume.

Pelerinii s-au bucurat nu doar de învățăturile împărtășite de părintele protosinghel, ci și de ospitalitatea obștii monahale, comuniunea fiind desăvârșită în cadrul agapei frățești organizată la trapeza mănăstirii.

Rugăciunea a continuat apoi la Mănăstirile Înălțarea Sfintei Cruci – Caraiman și Sinaia, iar ultimul obiectiv vizitat a fost Castelul Peleș, un popas în istoria și cultura României.