CINSTIREA ICOANEI MAICII DOMNULUI - PANTANASSA

21-08-2020 | Categorie: Ultimele noutăți

În data de 18 august, calendarul ortodox amintește despre cinstirea icoanei făcătoarei de minuni a Maicii Domnului numită Panthanassa, adică Împărăteasa a toată lumea.

Această icoană făcătoare de minuni a Născătoarei de Dumnezeu este o icoană pe lemn, portabilă, zugrăvită în secolul al XVII-lea, şi a fost adusă, de către obştea lui Gheron Iosif Vatopedinul, de la Nea Skiti la Mănăstirea Vatoped. Icoana se află pe proschinitarul din stânga al bisericii mari.

O copie a acesteia se află în biserica noastră încă din anul 2010.

În data de 1 octombrie 2015, după slujba Acatistului Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului, mai mulți credincioși au constatat faptul că pe această icoană au apărut trei firișoare de untdelemn, pornind din chipul Mântuitorului, al Maicii Domnului și al îngerului din partea dreaptă a icoanei, care s-au prelins pe o lungime variind între 15 cm și 20 cm, fără ca în apropierea acestei icoane să existe o candelă cu ulei de la care ar fi putut să se prelingă acestea.

Ca modalitate de cinstire a icoanei Panthanassa, ea a fost așezată în axionița principală a bisericii, care atrage evlavia credincioșilor.