Cateheză despre bani și lucruri materiale

07-11-2018 | Categorie: Ultimele noutăți

În duminica Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr,  21 de copii (vârste intre 7 si 18 ani) membrii ai Grupului de cateheză parohială ”Sf. Parascheva” au participat la o cateheză despre valoarea banilor și a lucrurilor materiale, în general.

 Atelierul de educație financiară intitulat "Banii noștri” a fost organizat și susținut de Narcisa Ilie, coordonatorul grupului de voluntari al parohiei noastre, in colaborare cu domnul Tiberius Mărgărit, care are o experiență vastă in domeniul financiar.

Domnul Tiberius Mărgărit este autorul unei foarte interesante cărți legată de domeniul financiar si administrează site-ul http://stapanidebani.ro/.

Pe lângă noțiunile teoretice legate de "ce sunt banii?", "cum au aparut?", "ce putem cumpăra?", dar mai ales "ce NU putem cumpăra?" cu ei, copiii au avut posibilitatea:

1. Sa facă un troc simplu, cu produse de bază (fructe si dulciuri). Concluziile pe care le-au tras au fost ca trocul este un proces FOARTE solicitant si obositor. Ca nu pot împărți uneori obiectele pentru a le schimba cu părți din alt produs. Așadar deloc eficient.

2. Să devină părinți pentru câteva minute si sa completeze "Roata cheltuielilor". Adică sa dea bani la întreținere, curent, mâncare, îmbrăcăminte. Sau lor înșiși!
Grea sarcină!

3. Să înțeleagă că, desi nu au bani, ei pot face economii si ca unele lucruri sunt dorințe si nu necesități. Adica sa facem diferența intre moft si nevoie stringentă.

4. Poate cel mai important lucru dobândit a fost conștientizarea ca, asemenea saracului Lazăr sunt mulți oameni, dar ca ei prin ceea ce au si primesc drept recompensă, pot dona oamenilor in nevoie. De la jucării, haine, la produsele primite chiar la exercițiul de troc de azi, pentru a-si "castiga" dreptul de a fi pomeniți in cer. Motiv pentru care, dupa atâta teorie, copiii au dat testul practic si la intrebarea ce facem cu ce a rămas, ei au decis sa isi doneze gustarea.

Atelierele pe diferite teme de interes pentru copii vor continua și în perioada următoare!