”CĂILE POCĂINȚEI” - CONFERINȚE DUHOVNICEȘTI ÎN POSTUL MARE

26-03-2024 | Categorie: Ultimele noutăți

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh DANIEL, în perioada Postului Mare se va desfășura în biserica parohiei noastre un proiect cultural-duhovnicesc, sub titlul ”Căile pocăinței”, care va cuprinde conferințe și proiecții de film religios.

Astfel, în patru dintre duminicile Postului Mare (31 martie, 7, 14 și 21 aprilie), începând cu orele 18,00, se vor desfășura întâlniri de suflet cu cu personalități (clerici și mireni) care vor împărtăși credincioșilor exemple și mijloace de pocăință, de rugăciune și de păstrare a sănătății sufletești și trupești, așa cum se regăsesc ele în Sfânta Scriptură și în învățăturile Sfinților Părinți, dar și din experiența personală. Întâlnirile vor fi precedate se slujba Paraclisului Maicii Domnului, oficiată în fiecare duminică începând cu orele 17,00.

 

Programul întâlnirilor este următorul:

31 martie 2024 – duminica a II-a din Postul Mare (a Sfântului Grigorie Palama)

Prelegerea Cu mintea la Cer și picioarele pe pământ, susținută de Pr. Constantin Dan Bădulescu

Părintele Constantin Dan Bădulescu, care în tinerețe a activat ca membru al formațiilor de muzică rock Sfinx și Roșu și Negru, a fost inspector la Sectorul Comunități Externe al Patriarhiei Române și preot coslujitor la parohia Oborul Nou, Protoieria Sector II Capitală (1999 – 2018). În prezent este pensionar și locuiește în parohia noastră. În duminica în care Biserica face amintire de învățătura Sfântului Grigorie Palama despre energiile necreate, părintele Dan Bădulescu va vorbi despre crizele spirituale ale tinerei generații, ispitele complexe și practicile ezoterice spre care sunt atrași tinerii azi.

 

7 aprilie 2024 – duminica a III-a din Postul Mare (a Sfintei Cruci)

Prelegerea Sensul spiritual al suferinței trupești – Rădăcini. Efecte. Tratament  susținută de Dr. Codruț Munteanu

Domnul doctor Codruț Munteanu, medic primar chirurg, doctor în științe medicale, a fost managerul Spitalului Munposan 94, iar în prezent este director medical la Clinica Imunomedica din București. Are o bogată experiență profesională, abordând actul medical și din perspectiva învățăturii creștine despre darul sănătății. În duminica Sfintei Cruci, domnul doctor Codruț Munteanu va vorbi despre cauzele și tratamentul suferinței trupești, subliniind folosul duhovnicesc al bolii și arătând cum viața spirituală poate avea o influență benefică asupra sănătății trupești.

 

14 aprilie 2024 – duminica a IV-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul)

Prelegerea Efectele psihosomatice ale rugăciunii în spiritualitatea filocalică, susținută de doctorul în teologie Florin Ștefan

Florin Ștefan este teolog și psiholog, tema prelegerii reprezentând obiectul studiilor sale doctorale în teologie. În perioada 2014 – 2022 a fost cântăreț bisericesc în cadrul parohiei noastre, fiind conducătorul Grupului psaltic Mărturia al bisericii. În anul 2023 a lansat la paraclisul Spitalului Universitar de Urgență din București cartea cu același titlu (teza sa de doctorat), iar în luna februarie 2024 a susținut o conferință pe aceeași temă la parohia Bărbătescu Vechi, Protoieria Sector V Capitală.

 

21 aprilie 2024 – duminica a V-a din Postul Mare (a Sfintei Maria Egipteanca)

Proiecția filmului Cum îți sunt gândurile, așa îți este și viața – Starețul Tadei de la Vitovnița

Filmul redă unul dintre ultimele interviuri oferite de Starețul Tadei (1914 – 2003) de la Mănăstirea Vitovnița, cunoscut duhovnic contemporan al Serbiei, dăruit cu multe harisme. În fragmentul redat, părintele Tadei, ca un fin psiholog, pe linia tradiției ascetice consacrate, invocă legătura dintre gândurile noastre și modul de viață zilnic. Dacă trupul se hrănește cu hrană materială, și sufletul, la rându-i, se hrănește cu gânduri. Și de aici fraza sa axiomatică, pe care o repeta mereu, cum sunt gândurile cu care ne îndeletnicim, așa ne este și viața.