Atelier: simturi si cunoastere

06-12-2018 | Categorie: Ultimele noutăți

Cu ajutorul lui Dumnezeu am sustinut astăzi ultimul atelier din acest an alaturi de aceiasi copii minunați ai Grupului de Cateheza Sfânta Cuvioasa Parascheva, din cadrul parohiei noastre.

In duminica Vindecării orbului din Ierihon, am abordat in cadrul atelierului, intitulat "Simțuri si cunoaștere" si sustinut de Narcisa Ilie, coordonatoarea grupului noastru de voluntar, urmatoarele teme:

▪ despre fiecare simț si cum funcționează organele care ne ajută sa procesam informațiile mediului înconjurător. In acest scop am “analizat” fructul primit ca gustare: miros, culoare, textura, dimensiune.
▪ despre diverse curiozități ale corpului nostru
▪ despre tulburarile fiecărui organ, aflând astfel cuvinte noi precum: aguezie, anosmie, dar si ca "anestezie" e un cuvânt care denumește o tulburare a simțurilor si nu doar o injecție pregătitoare pentru operație. Iar asemenea orbului din Evanghelie, care aude si intelege cine este Acela care trece pe langa el, si simțurile noastre ne ajută sa ne adaptăm mai bine, atunci când unul dintre simțuri este afectat.
▪ despre imaginile pe care le vedem si pe care fiecare dintre noi le procesam diferit. Copiii au primit si o fisă cu 5 iluzii optice dintre care 2 sunt transpuneri artistice renumite. Așadar am învățat ca simțurile nostre sunt înselătoare, uneori si din cauza limitarilor organelor noastre de simț.

Unul dintre exerciții a fost ca ei sa creeze din 5 bete de chibrit un tablou: 3 oameni in jurul focului. Rezultatul? Oricât de clare ar fi informațiile primite, totuși noi reprezentam diferit imaginile pentru ca informatia trece prin filtrul personal. De aceea oamenii "văd" diferit.

Intrebati ce este cel mai greu sa ii explici unui nevăzător, copii au răspuns aproape la unison: culorile!

Așadar, copii au invatat sa se bucure ca pot vedea, auzi, mirosi, simți. Sa isi foloseasca simțurile pentru a intelege informatiile primite, dar si pentru a se înțelege mai bine între ei, sa isi inteleaga neputințele si limitările. Sa ii ajute si sa ii sprijine de cate ori vor putea pe cei cu dizabilitati.

Pregatim si construim impreuna generatiile urmatoare care vor sarbatori, speram, al doilea centenar. Pana la sfarsitul anului copiii vor fi implicati in mai multe activitati social-filantropice: vizite la centrul de batrani Sfanta Teodora, din sectorul 4, pelerinaj umanitar in comunele Valea Plopilor si Letca Noua, dar si alte activitati educativ-artistice: concerte de colinde si cantece patriotice in diverse locatii.

Cursurile noastre vor reincepe in data de 13.01.2019.