Pilda talanților

04-02-2016 | Categorie: Cuvant Evanghelic

CUVÂNTUL EVANGHELIC

Duminică, 7 februarie 2016, se va citi la Sfânta Liturghie următorul cuvânt evanghelic:

"Zis-a Domnul pilda aceasta: un om oarecare, plecand departe, si-a chemat slugile si le-a dat pe mana avutia sa.
Unuia i-a dat cinci talanti, altuia doi, iar altuia unul, fiecaruia dupa puterea lui, si a plecat.
Indata mergand, cel ce luase cinci talanti a lucrat cu ei si a castigat alti cinci talanti.,
De asemenea, si cel cu doi a castigat alti doi. Iar cel ce luase un talant s-a dus, a sapat o groapa in pamant si a ascuns argintul stapanului sau. Dupa multa vreme a venit si stapanul acelor slugi si a facut socoteala cu ele.
Si, apropiindu-se cel care luase cinci talanti, a adus alti cinci talanti, zicand: Doamne, cinci talanti mi-ai dat, iata alti cinci talanti am castigat cu ei.
Zis-a lui stapanul: Bine, sluga buna si credincioasa, peste putine ai fost credincioasa, peste multe te voi pune; intra intru bucuria domnului tau.
Apropiindu-se si cel cu doi talanti, a zis: Doamne, doi talanti mi-ai dat, iata alti doi talanti am castigat cu ei.
Zis-a lui stapanul: Bine, sluga buna si credincioasa, peste putine ai fost credincioasa, peste multe te voi pune; intra intru bucuria domnului tau.
Apropiindu-se apoi si cel care primise un talant, a zis: Doamne, te-am stiut ca esti om aspru, care seceri unde n-ai semanat si aduni de unde n-ai imprastiat si, temandu-ma, m-am dus de am ascuns talantul tau in pamant; iata, ai ce este al tau.
Si raspunzand, stapanul sau i-a zis: Sluga vicleana si lenesa, stiai ca secer unde n-am semanat si adun de unde n-am imprastiat?
Se cuvenea, deci, ca tu sa dai banii Mei schimbatorilor de bani, si eu, venind, as fi luat ce este al meu cu dobanda. Luati, deci, de la el talantul si dati-l celui care are zece talanti.
Caci tot celui ce are i se va da si-i va prisosi, iar de la cel ce n-are si ce are i se va lua.
Iar pe sluga netrebnica aruncati-o in intunericul cel mai din afara.
Acolo va fi plangerea si scrasnirea dintilor.
Acestea zicand, a strigat: Cel ce are urechi de auzit, sa auda!“
(Matei XXV, 14 - 30; Pilda talanților)

Pilda din Evanghelia de azi, numită a talanților, a devenit atât de populară, încât până astăzi se vorbește despre talentele și valorile unui om, despre calitățile sale ca despre niște talanți. Interpretarea ei este simplă, căci Dumnezeu este Stăpânul care oferă acești talanți, oamenii având datoria de a-i înmulți prin lucrare, acesta fiind și criteriul după care ei sunt judecați.

Este interesant de observat că Stăpânul oferă oamenilor toată avuția Sa, dând fiecărei slugi câte ceva, fără a omite pe cineva. De aceea trebuie să fim conștienți că, dacă nu găsim o anume calitate la cineva, cu siguranță o vom afla pe alta, căci Dumnezeu i-a oferit și aceluia un dar.

De asemenea, darurile sunt distincte și în măsură diferită (cinci, doi talanți sau unul), iar asta ”după puterea fiecăruia”. Pentru că Dumnezeu ține cont de capacitatea fiecăruia de a lucra și, dorind mântuirea lui, nu îl împovărează.

Repetiția cuvântului ”a plecat”, și încă ”departe”, arată câtă libertate și demnitate primesc slugile, lăsate libere să decidă cum și unde valorifică darurile primite.

Judecata este blândă pentru cei care ”îndată”au multiplicat valoarea primită, în timp ce pentru cel leneș este grea. Și asta nu pentru că Judecătorul este ”aspru”, ci pentru că sluga s-a substituit acestuia, judecând deja că ”am știut că ești om aspru”. Această afirmație, care se dorea îndreptățitoare pentru lipsa de implicare, l-a acuzat pe cel care a emis-o: când considerăm că le știm pe toate și dorim să judecăm pe ceilalți, atunci ne condamnăm pe noi înșine.

Și apoi, dacă știai că Judecătorul este aspru, cu atât mai mult trebuia să te nevoiești!

Apropos, tu ce faci cu talanții tăi?!