Invierea fiului vaduvei din Nain

12-10-2012 | Categorie: Cuvant Evanghelic

 

Duminica, 7 octombrie 2012, se va citi la Sfanta Liturghie urmatorul cuvant evanghelic:
 
Si dupa aceea, S-a dus intr-o cetate numita Nain si cu El impreuna mergeau ucenicii Lui si multa multime. 
Iar cand S-a apropiat de poarta cetatii, iata scoteau un mort, singurul copil al mamei sale, si ea era vaduva, si multime mare din cetate era cu ea. 
Si, vazand-o Domnul, I s-a facut mila de ea si i-a zis: Nu plange! 
Si apropiindu-Se, S-a atins de sicriu, iar cei ce-l duceau s-au oprit. 
Si a zis: Tinere, tie iti zic, scoala-te. si s-a ridicat mortul si a inceput sa vorbeasca, si l-a dat mamei lui. 
Si frica i-a cuprins pe toti si slaveau pe Dumnezeu, zicand: Prooroc mare s-a ridicat intre noi si Dumnezeu a cercetat pe poporul Sau.  (Luca VII, 11-16. Duminica a XX-a dupa Rusalii)
 
 
Evanghelia de azi ne vorbeste despre taina mortii si despre o viata noua. 
 
Un parinte se intreba: "De ce mor cei tineri ?” si tot el raspunde: "Cei tineri nu mor numai pentru ei, ci mai ales pentru cei din jur, aratand ca nimeni nu are certitudinea zilei de maine. Caci daca pruncii si tinerii mor, cu atat mai mult cei in varsta trebuie sa fie pregatiti oricand.”
 
Minunea istorisita in pericopa evanghelica de astazi nu-si margineste importanta numai la evenimentul relatat. Ea transmite invataturi folositoare: invierea tanarului din Nain este, in primul rand, o inalta pilda de bunatate, o dovada de profunda intelegere pe care o arata Mantuitorul in fata durerii omenesti. El nu l-a inviat pe tanar pentru a-l reda desertaciunilor vietii, ci pentru a-l reda mamei, spre a-i fi sprijin si mangaiere. “Si l-a dat maicii sale”, spune Evanghelistul Luca vrand sa arate prin aceasta care a fost scopul cel dintai al minunii. 
 
Totodata, aceasta minune ne pune in fata ochilor nostri sufletesti convingerea hotarata ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu. Fiindca, cine altcineva ar fi putut sa redea viata unui mort, decat Creatorul lumii si al vietii?
 
O alta invatatura desprinsa din aceasta minune este aceea ca Hristos este stapanul vietii si invingatorul mortii. Aceasta minune nu este decat o biruinta partiala si pentru o anumita perioada asupra mortii, fiindca acesta va cunoaste din nou fenomenul despartirii sufletului de trup. Biruinta definitiva asupra mortii va veni, pentru lumea intreaga, abia prin invierea din mormant a lui Hristos.
 
O alta invatatura oferita de minunea savarsita la marginea cetatii Nain este aceea ca puterea mortii nu consta in distrugerea trupului, ci in uciderea sufletului. “Nu va temeti, zice Mantuitorul, de cei ce ucid trupul iar sufletul nu-l pot ucide.
 
De aceea cuvantul Mantuitorului “scoala-te!” ne este adresat noua, tuturor deopotriva, de a ne ridica din somnolenta ucigatoare de suflet a pacatului si de a ne apropia, prin credinta si faptele noastre, de Hristos, datatorul vietii. Sf. Apostol Pavel a inteles acest cuvant si ne indeamna: “Desteapta-te, cel ce dormi si te scoala din morti si te va lumina Hristos” (Efes. 5, 14).
 
Iubirea lui Hristos pentru tineri, pentru noi toti, este aceeasi si azi si in veci. El ne striga, ne cheama: tinere, tie iti zic, scoala-te! Trezeste-te din moartea sufleteasca a pacatelor, ca sa fie vii si sufletul si trupul tau. Perioada cea mai fructuoasa pentru dobandirea virtutilor este tineretea.
 
Tineri sau batrani… sa lasam pe Hristos sa se atinga de patul mintii si al inimii noastre si El ne va invia; ne va darui fericirea adevaratei vieti. El de mult ne cauta, pentru ca ne iubeste. Poate ca pana acum nu l-am cunoscut, nu ne-am intalnit cu El. Sa ne dam seama ca uneori, in boala, in necaz, in moartea celor dragi, in bucurie sau cu orice alt prilej, El cauta sa ne intalneasca.
 
O, Doamne, cati vii sunt printre cei morti, si cati morti sunt printre cei vii !