Invierea fiicei lui Iair

29-10-2012 | Categorie: Cuvant Evanghelic

CUVANTUL EVANGHELIC

Duminica, 28 octombrie 2012, se va citi la Sfanta Liturghie urmatorul cuvant evanghelic:
 
Si iata a venit un barbat, al carui nume era Iair si care era mai-marele sinagogii.
Si cazand la picioarele lui Iisus, Il ruga sa intre in casa Lui, Caci avea numai o fiica, ca de doisprezece ani, si ea era pe moarte.
Si, pe cand se ducea El, multimile Il impresurau. Si o femeie, care de doisprezece ani avea scurgere de sange si cheltuise cu doctorii toata averea ei, si de nici unul nu putuse sa fie vindecata,
Apropiindu-se pe la spate, s-a atins de poala hainei Lui si indata s-a oprit curgerea sangelui ei.
Si a zis Iisus: Cine este cel ce s-a atins de Mine?
Dar toti tagaduind, Petru si ceilalti care erau cu El, au zis: Invatatorule, multimile Te imbulzesc si Te stramtoreaza si Tu zici: Cine este cel ce s-a atins de mine?
Iar Iisus a zis: S-a atins de Mine cineva. Caci am simtit o putere care a iesit din Mine.
Si, femeia, vazandu-se vadita, a venit tremurand si, cazand inaintea Lui, a spus de fata cu tot poporul din ce cauza s-a atins de El si cum s-a tamaduit indata.
Iar El i-a zis: Indrazneste, fiica, credinta ta te-a mantuit. Mergi in pace.
Si inca vorbind El, a venit cineva de la mai-marele sinagogii, zicand: A murit fiica ta. Nu mai supara pe Invatatorul.
Dar Iisus, auzind, i-a raspuns: Nu te teme; crede numai si se va izbavi.
Si venind in casa n-a lasat pe nimeni sa intre cu El, decat numai pe Petru si pe Ioan si pe Iacov si pe tatal copilei si pe mama.
Si toti plangeau si se tanguiau pentru ea. Iar El a zis: Nu plangeti; n-a murit, ci doarme.
Si radeau de El, stiind ca a murit. Iar El, scotand pe toti afara si apucand-o de mana, a strigat, zicand: Copila, scoala-te!
Si duhul ei s-a intors si a inviat indata; si a poruncit El sa i se dea sa manance. Si au ramas uimiti parintii ei. Iar El le-a poruncit sa nu spuna nimanui ce s-a intamplat.
(Luca VIII, 41-56. Duminica a XXIV-a dupa Rusalii)
 
 
Evanghelia de azi istoriseste doua minuni savarsite de Mantuitorul, ambele tamaduiri - o vindecare si o inviere. Asadar, o minune asupra trupului si una asupra sufletului, desi orice lucrare asupra trupului se rasfrange asupra sufletului si invers.
 
Ambele minuni insa vorbesc despre o virtute fara de care nu se poate savarsi nici o minune - credinta. Pentru ca prin credinta femeia cu scurgere de sange s-a tamaduit prin simpla atingere de haina Mantuitorului. Si tot prin credinta fiica lui Iair a fost inviata, in pofida necredintei celor care asistau. De aceea, Mantuitorul proclama credinta ca singura cale de mantuire, atunci cand ii spune femeii - Indrazneste, fiica, credinta ta te-a mantuit !
 
Caci credinta biruieste boala si moartea, iar atunci cand se intalneste cu bunatatea si iubirea de oameni a lui Dumnezeu rodeste sanatate si inviere. Fiindca aceasta este calea mantuirii - Invierea, la care fiecare om se face partas, prin redobandirea starii initiale, sanatatea trupeasca si sufleteasca.
 
In Sfintele Evanghelii ni s-au pastrat istorisirea a trei invieri din morti, si anume: invierea tanarului din Nain, invierea fiicei lui Iair si invierea lui Lazar. In cartea Faptelor Sfintilor Apostoli avem de asemenea doua istorisiri de minuni ale invierii si anume invierea unei tinere, Tavita si invierea unui tanar, Eutihie, minuni savarsite de Sf. Apostol Pavel.
 
Este interesant de observat ca toate cele cinci invieri istorisite in Noul Testament se refera la tineri, nu la oameni in varsta.
Asta pentru ca mantuirea este tinerete vesnica, viata fara moarte, sanatate fara boala, iar omul trebuie sa faca experienta in trup pentru dobandirea ei.