Femeia cananeanca

15-02-2013 | Categorie: Cuvant Evanghelic

Duminica, 17 februarie 2013, se va citi la Sfanta Liturghie urmatorul cuvant evanghelic:

 
Si iesind de acolo, a plecat Iisus in partile Tirului si ale Sidonului. 
Si iata o femeie cananeianca, din acele tinuturi, iesind striga, zicand: Miluieste-ma, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este rau chinuita de demon. 
El insa nu i-a raspuns nici un cuvant; si apropiindu-se, ucenicii Lui Il rugau, zicand: Slobozeste-o, ca striga in urma noastra. 
Iar El, raspunzand, a zis: Nu sunt trimis decat catre oile cele pierdute ale casei lui Israel. Iar ea, venind, s-a inchinat Lui, zicand: Doamne, ajuta-ma. 
El insa, raspunzand, i-a zis: Nu este bine sa iei painea copiilor si s-o arunci cainilor.
Dar ea a zis: Da, Doamne, dar si cainii mananca din faramiturile care cad de la masa stapanilor lor. 
Atunci, raspunzand, Iisus i-a zis: O, femeie, mare este credinta ta; fie tie dupa cum voiesti. Si s-a tamaduit fiica ei in ceasul acela.
 
(Matei XV, 21-28. Duminica a XVII-a dupa Rusalii)
 
Poate una dintre cele mai frumoase pericope evanghelice, pilda femeii cananeence este un model de mila, de credinta si, in acelasi timp, de rugaciune si de staruinta inteleapta in rugaciune. Mijlocirea femeii pentru copila sa  este mijlocirea Bisericii pentru credinciosii sai si a credinciosului pentru aproapele sau.
 
Insistenta femeii, ingaduita de Hristos pentru ca stia ce va spune (zice Sf. Ioan Gura de Aur), arata intelepciune sfanta pentru ca era incredintata de indreptatirea cererii sale. Nu doar inima de mama, ci si credinta ferma a determinat-o sa se "atarne” de fiecare cuvant al Mantuitorului, aceeasi credinta care, admirata de Insusi Domnul, a mantuit-o pe ea si pe fiica ei.  
 
Si mai e un aspect: binefacerile lui Dumnezeu sunt numite "paini”, pentru ca hranesc sufletele oamenilor. 
 
In viata fiecaruia dintre noi se intampla uneori sa avem nevoie de ajutor. Credinta tare nu este legata de loc si de timp. Ea vindeca, iarta, izbaveste de primejdii, inviaza din morti, indiferent de loc, de varsta si de distanta. Credinta se intareste mai ales prin rugaciune, prin post si milostenie, prin spovedanie regulata si prin Sfanta Impartasanie.
 
Cum se regaseste astazi modelul cananeencei in rugaciunea noastra? Omul contemporan se roaga de cele mai multe ori cu indoiala, fara cutezanta, ca o ultima alternativa la care recurge, dupa ce le-a epuizat pe toate celelalte. Nu e de mirare ca este nemultumit daca nu i se raspunde, caci nu insista, nu aduce argumente, nu "negociaza” cu Dumnezeu. Nu este dispus sa se smereasca, sa "strige in urma lui Dumnezeu”.
 
Sfantul Grigorie Cuvantatorul de Dumnezeu spune ca trei lucruri cere Dumnezeu de la om: credinta de la suflet, adevarul de la limba si infranarea de la trup - ca sa poti sa ajungi sa-L cunosti pe Dumnezeu, sa comunici cu El, sa te impartasesti de El, din puterea Lui, din darurile Lui.