Duminica Tuturor Sfintilor

13-06-2014 | Categorie: Cuvant Evanghelic

CUVANTUL EVANGHELIC

Duminica, 15 iunie 2014, se va citi la Sfanta Liturghie urmatorul cuvant evanghelic:

Oricine va marturisi pentru Mine inaintea oamenilor, marturisi-voi si Eu pentru el inaintea Tatalui Meu, Care este in ceruri.

Iar de cel ce se va lepada de Mine inaintea oamenilor si Eu Ma voi lepada de el inaintea Tatalui Meu, Care este in ceruri.

Nu socotiti ca am venit sa aduc pace pe pamant; n-am venit sa aduc pace, ci sabie.

Caci am venit sa despart pe fiu de tatal sau, pe fiica de mama sa, pe nora de soacra sa.

Cel ce iubeste pe tata ori pe mama mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeste pe fiu ori pe fiica mai mult decat pe Mine nu este vrednic de Mine.

Si cel ce nu-si ia crucea si nu-Mi urmeaza Mie nu este vrednic de Mine.

Atunci Petru, raspunzand, I-a zis: Iata noi am lasat toate si Ti-am urmat Tie. Cu noi oare ce va fi?

Iar Iisus le-a zis: Adevarat zic voua ca voi cei ce Mi-ati urmat Mie, la innoirea lumii, cand Fiul Omului va sedea pe tronul slavei Sale, veti sedea si voi pe douasprezece tronuri, judecand cele douasprezece semintii ale lui Israel.

Si oricine a lasat case sau frati, sau surori, sau tata, sau mama, sau femeie, sau copii, sau tarine, pentru numele Meu, inmultit va lua inapoi si va mosteni viata vesnica.

Si multi dintai vor fi pe urma, si cei de pe urma vor fi intai.  (Matei X, 32-35; 37-38; 19, 27-30. Duminica Tuturor Sfintilor)


Prima duminica dupa Rusalii este inchinata in Biserica Ortodoxa tuturor sfintilor, stiuti si nestiuti, din toate timpurile, locurile sau neamurile.

Evanghelia de astazi, compusa din trei pasaje distincte, ne vorbeste despre cine sunt sfintii, cum dobandesc sfintenia si ce rasplata primesc pentru efortul lor duhovnicesc.

Mai intai, sfintii sunt toti cei care marturisesc pe Dumnezeu – cei care se leapada de sine si de tot ceea ce il leaga de pamant, iau crucea jertfei si urmeaza modelului Hristos, tinzand spre desavarsirea Sa. Ei primesc harul lui Dumnezeu prin efort ascetic, renuntare la sine si la toate cate confera binele si placerea, impartasindu-se de Duhul Sfant daruit de Tatal, prin Fiul.

Apoi, observam ca rasplata sfintilor, cei care fac voia lui Dumnezeu si identifica in mod corect chemarea cu care sunt chemati si modul autentic de viata, este asemanarea cu Hristos. Primirea inmultita a darurilor semnifica imbogatirea in Dumnezeu pe care o capata cei care Ii urmeaza.

Asezarea acestei duminici imediat dupa Pogorarea Sfantului Duh are o intreita semnificatie: prima, arata ca sfintii sunt rodul lucrarii Duhului Sfant in oameni, implinirea duhovniceasca a darurilor Duhului. A doua, semnifica faptul ca, desi fiecare sfant are o zi de praznuire in calendarul crestin, toti sfintii sunt praznuiti impreuna pentru ca impartasesc acelasi Duh, care ii uneste si ii sfinteste.

A treia, ne impartaseste ca Dumnezeu are sfintii Sai, stiuti sau nestiuti de noi, pe care ii descopera atunci cand El considera de folos pentru oameni, lucrand prin icoanele si moastele lor. Deci astazi pomenim si cinstim pe toti sfintii, amintiti cu numele sau nu, descoperiti sau tainuiti. Tot astazi este ziua numelui tuturor celor care nu au primit la botez nume de sfinti, avand ca ocrotitori pe sfintii nestiuti.

Iar cinstirea tuturor sfintilor, nu doar a celor pomeniti in calendar, arata ca Dumnezeu ridica in continuare sfinti dintre oameni. Aceasta pentru sfintenia este permanent accesibila oamenilor. Faptul ca intre sfinti avem batrani sau tineri, domnitori si imparati sau calugari si sarmani, femei sau copii arata ca orice se poate impartasi de Duhul Sfant.

Pentru ca sfintii sunt invatatorii, judecatorii si rugatorii nostri. Invatatori pentru ca viata lor ne este pilda de smerenie, ascultare si jertfa, nimeni neputand sa se justifice ca nu poate urma calea lor. Judecatori pentru ca orice scuza vom avea, ne vor lumina ca, asemenea lor, puteam urma lui Hristos in orice forma. Rugatori, pentru pururi se roaga Preasfintei Treimi pentru oameni, intrucat asteapta, asemenea lui Hristos, sfintirea intregii lumi.

Iar noi insine ne rugam astazi cu rugaciunile sfintilor. Toate slujbele si rugaciunile Bisericii sunt scrise de Sfintii Parinti, iar dupa ce ne rugam aducem inainte lui Dumnezeu mijlocirile acestora, atunci cand spunem „Pentru rugaciunile tuturor sfintilor Tai, Doamnei Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi!”.

Si, nu in ultimul rand, sfintii ne sunt modele. Intr-o lume aflata in criza de modele, ar fi bine sa redescoperim modelele sfintilor, care sa fie urmate macar in parte si pentru rugaciunile lor, dar mai ales pentru ca vedem biruinta lor.