DUMINICA A DOUĂZECEA DUPĂ RUSALII - ÎNVIEREA FIULUI VĂDUVEI DIN NAIN

17-10-2020 | Categorie: Cuvant Evanghelic

Duminică, 18 octombrie 2020, se va citi la Sfânta Liturghie următorul cuvânt evanghelic:

 

Şi după aceea, S-a dus într-o cetate numită Nain şi cu El împreună mergeau ucenicii Lui şi multă mulţime.

Iar când S-a apropiat de poarta cetăţii, iată scoteau un mort, singurul copil al mamei sale, şi ea era văduvă, şi mulţime mare din cetate era cu ea.

Şi, văzând-o Domnul, I s-a făcut milă de ea şi i-a zis: Nu plânge!

Şi apropiindu-Se, S-a atins de sicriu, iar cei ce-l duceau s-au oprit.

Şi a zis: Tinere, ţie îţi zic, scoală-te. Şi s-a ridicat mortul şi a început să vorbească, şi l-a dat mamei lui.

Şi frică i-a cuprins pe toţi şi slăveau pe Dumnezeu, zicând: Prooroc mare s-a ridicat între noi şi Dumnezeu a cercetat pe poporul Său.

 (Luca VII, 11-16. Duminica a XX-a după Rusalii)

 

 

Învierea tânărului din Nain este una din multele dovezi că Iisus Hristos este cu adevărat Fiul lui Dumenzeu. Hristos a venit fără a fi invitat la Nain, pentru a ne arăta că trebuie să fim alături de cei îndurerați și îndoliați. El oferă viață, pentru că El este Învierea și Viața, așa cum le-a încredințat pe Marta și Maria, la momentul învierii fratelui acestora, Lazăr.

Hristos, Care a plâns pentru Lazăr și i-a fericit pe cei ce plâng, căci aceia se vor mângâia, îi spune mamei îndurerate:”Nu (mai) plânge!”, pentru că știa că ea a ajuns la capătul puterilor. Atunci când puterile omului secătuiesc, apare Dumnezeu care mângâie și întărește sufletul slăbit. Acesta este unul dintre tâlcurile întâlnirii Fiului Fecioarei cu fiul văduvei!