DUMINICA A DOUĂZECEA DUPĂ RUSALII - ÎNVIEREA FIULUI VĂDUVEI DIN NAIN

05-10-2019 | Categorie: Cuvant Evanghelic

Duminică, 6 octombrie 2019, se va citi la Sfânta Liturghie următorul cuvânt evanghelic:

Şi după aceea, S-a dus într-o cetate numită Nain şi cu El împreună mergeau ucenicii Lui şi multă mulţime.

Iar când S-a apropiat de poarta cetăţii, iată scoteau un mort, singurul copil al mamei sale, şi ea era văduvă, şi mulţime mare din cetate era cu ea.

Şi, văzând-o Domnul, I s-a făcut milă de ea şi i-a zis: Nu plânge!

Şi apropiindu-Se, S-a atins de sicriu, iar cei ce-l duceau s-au oprit.

Şi a zis: Tinere, ţie îţi zic, scoală-te. Şi s-a ridicat mortul şi a început să vorbească, şi l-a dat mamei lui.

Şi frică i-a cuprins pe toţi şi slăveau pe Dumnezeu, zicând: Prooroc mare s-a ridicat între noi şi Dumnezeu a cercetat pe poporul Său.

 (Luca VII, 11-16. Duminica a XX-a după Rusalii)

 

 

Evanghelia de azi ne încredinţează despre faptul că Dumnezeu poate sa învie orice suflet, indiferent de cât de mort este, indiferent de păcate. Acesta trebuie numai să dorească, având libertatea de a trăi sau de a muri duhovniceşte.

Observăm că în toate cazurile de înviere săvârşite de Mântuitorul este vorba de tineri – Lazăr, fiica lui Iair, iar astăzi fiul văduvei din Nain. Aceasta pentru că, spune un Sfânt Părinte, „doar tinerii mor, cei în vârstă îşi sfârşesc viaţa”. Problema învierii tinerilor este foarte actuală.

Societatea de astăzi este un iad, din punct de vedere duhovnicesc; tinerii sunt îndemnaţi spre păcat, fără să mai aibă conştiinţa păcatului. Lor li se inoculează “normalitatea” păcatului, astfel că moartea este prezentată drept o scăpare. Pentru mulţi dintre noi este foarte simplu să vorbim despre tineri, fără a ne gândi la responsabilitatea celor mai în vârstă faţă de ei.

Cei mai mulţi dintre tineri nu sunt de vină că au anumite idei şi credinţe greşite, ci sunt de vina cei care dirijează toate aceste sisteme şi care vor da socoteală în faţa lui Hristos. Şi ei sunt dirijaţi, la rândul lor, de cel mai mare manipulator şi complotist care este diavolul.

Dacă sunt diferenţe între cei tineri şi cei în vârstă, acestea sunt consecinţa faptului că nu ne rugăm cum trebuie, nu suntem atenţi şi nu avem pocăinţă şi smerenie la rugăciune. De fapt, cei tineri şi cei în vârstă se roagă diferit, de multe ori pentru alt fel de lucruri, care în cele din urmă arată modurile diferite de a gândi, de a acţiona şi de a simţi diferit…